Veckan inför loppet

snabbafotter_stegfrekvens_lopsedel
Kenth bloggar på Snabba fötter

Kenth bloggar på Snabba fötter

Kenth på storbloggen Snabba fötter skall springa Helsingborg-maran i helgen. Han är en van löpare med många långa lopp bakom sig och en hel del erfarenhet då det kommer till uppladdning inför ett maratonlopp. Det lönar sig alltså att titta in på bloggen för tips.

Skosulan hänger på temat och tar kål på de fem största pre-marathon myterna:

1. Pastatankning kvällen före. Jep, det är viktigt att kolhydrattanka men att slafsa i sig tonvis med pasta kvällen före kan ställa till med mer problem än nytta. Satsa i stället på att lägga upp kolhydrattankandet över flera dagar inför loppet och ät endast bekanta saker som du vet att funkar för din mage kvällen före. Du gör inte så mycket med bränsle i tanken om motorn bara spottar ut oljan.

2. Trötta inte ut benen med löpning dagarna innan loppet. Det är sant att man skall ta det lugnt den sista veckan och skära ner på träningen. Däremot mår benen gott av att röra på sig och ett lugnt pass kvällen innan i kombination med några snabbare ryck kan ibland göra kroppen gott. Det kan också vara lättare att hitta rätt tempo i själva tävlingen om man dagen innan (eller dagarna innan) tagit några löpsteg i just detta tempo.

3. Drick så mycket du orkar innan loppet. Både sant och falskt. Det lönar sig att dricka ordentligt inför ett långlopp, så klart. Det lönar sig däremot inte att överdriva vätskekonsumtionen. Man kan nämligen också dricka för mycket och till och med förgifta sig själv genom överdriven vätskekonsumtion. Måttligt är bäst också på den här punkten. Drick däremot under loppet, gärna vid varje vätskestation och variera sportdryck med vatten.

4. Energidryck och energigel innan loppet. Det är många som svär vid denna tes. På startområdet ser man också många med lösgodispåsen i handen. Det är förstås individuellt NÄR du skall ta ditt energitillskott under ett längre lopp och allas våra kroppar funkar lite olika. Sannolikt har du ändå laddat ganska länge och mycket inför loppet, bland annat med en stadig frukost. Med andra ord kommer dina förråd att vara rätt välfyllda då du står på startsträcket. Risken finns att kroppen inte kan ta till vara allt du matar den med och reagerar med att säga stop. Ju längre loppet lider desto mera styr kroppen också energin till benen och magen är ingen prioritet precis. Därför kan det ändå löna sig att börja i god tid med sitt gelintag.

5. Mentalträning är onödigt. Det här är falskt på alla sätt och vis. Ju bättre du är föberedd på loppet, dess nycker och karraktär, desto bättre kommer du att klara dig i racet. Gör upp en så detaljerad plan som känns rätt för dig och försök hålla dig till planen så gott det går (allt kommer inte att klaffa). Går du in med en “det här fixar jag lätt” attityd så kommer det sannolikt att bli mycket jobbigare än du tänkt dig. Väl förberedd är halva loppet.

– Alex, Skosulan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *